Czego organizm kobiety potrzebuje w czasie ciąży

pregnant-775028_1280

Dieta kobiet spodziewających się dziecka powinna zawierać niezbędne składniki odżywcze potrzebne jej samej i jej dziecku. Potrawy należy przygotowywać kierując się piramidą prawidłowego żywienia, gdyż tylko w ten sposób dziecko otrzyma wszystkie niezbędne do rozwoju składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne.

Jeszcze przed zajściem w ciążę kobiety powinny rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego. Przyjmowanie suplementów zwierających kwas foliowy kontynuuje się w czasie ciąży. Kwas foliowy zawierają także niektóre produkty. Dietę należy uzupełniać więc o szpinak, brokuły, pomarańcze i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Suplementów zawierających kwas foliowy nie należy przyjmować na własną rękę, ale według zaleceń ginekologa, który opiekuje się kobietą przed i w czasie ciąży.

Organizm kobiet w ciąży w czasie ciąży potrzebuje dużych ilości białka. Białko jest potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu. Najlepszym źródłem białka są oczywiście produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc mięso, ryby i drób. Pewnych ilości białka dostarczają także suche nasiona roślin strączkowych. Ryby, które należy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu dodatkowo staną się dla mamy i jej przyszłego dziecka źródłem kwasów omega-3.

Kolejną grupą składników odżywczych w czasie ciąży są węglowodany. W menu przyszłej mamy na stałe powinny znaleźć się przede wszystkim produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych: pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa, owoce, ziemniaki i ryż. Od czasu do czasu przyszła mama może zjeść także węglowodany proste: słodycze i biały cukier. Tych produktów przyszła mama nie powinna jednak jeść zbyt często.

W czasie ciąży kobieta powinna jeść znacznie większe ilości warzyw i owoców. Są one nie tylko źródłem witamin, ale także błonnika. W czasie ciąży wiele kobiet cierpi na zaparcia. Dieta bogata w warzywa i owoce pomaga im zapobiegać. Jeżeli jest to możliwe warzywa kobiety ciężarne powinny jeść na surowo lub po ugotowaniu na parze.

Ciąża jest okresem, w którym trzeba zrezygnować z tłustych potraw. Są one nie tylko ciężkostrawne, ale zawierają także niezdrowe tłuszcze. W miejsce tłuszczy zwierzęcych (za wyjątkiem niewielkich ilości masła) ciężarne kobiety powinny używać tłuszczy roślinnych: oleju rzepakowego, sojowego i oliwy z oliwek.

Prawidłowy rozwój kości dziecka zapewnia odpowiednia ilość wapnia w diecie mamy. Źródłem wapnia jest oczywiście mleko i jego przetwory. Jeżeli przyszła mama nie cierpi na nietolerancję laktozy powinna codziennie sięgać po mleko, a oprócz tego po jogurty, białe sery i kefir. Mleko należy pić przegotowane.

W okresie ciąży należy zrezygnować nie tylko z picia alkoholu i innych używek (papierosy, narkotyki, kawa), ale także z jedzenia niebieskich serów pleśniowych, lodów, chipsów i fast foodów. W niebieskich serach pleśniowych mogą znajdować się groźne bakterie, a lody, chipsy i fast foody zawierają zbyt dużą ilość soli, cukru i tłuszczy trans. Kobiety w ciąży powinny także zrezygnować z jedzenia łososia, surowych jajek i surowego mięsa.