O przebiegu i diecie w ciąży

kuchnia

Życie człowieka rozpoczyna się w chwili, kiedy komórka jajowa matki łączy się z plemnikiem ojca. Od chwili zapłodnienia w organizmie kobiety przez dziewięć miesięcy będzie powstawał nowy człowiek. Na początku ciąży w łonie matki znajduje się bardzo malutka komórka, która przez kolejne miesiące przechodzi szereg podziałów i przemian w efekcie, których po dziewięciu miesiącach rodzi się nowy człowiek.

Do pierwszego podziału zapłodnionej komórki jajowej dochodzi już po upływie 24 godzin. Początkowo powstają dwie, później cztery komórki. Noszą one nazwę zygoty. Do dalszych podziałów dochodzi w ciągu kolejnych 5 dni, po ich upływie zygota zaczyna przemieszczać się w kierunku macicy, w której zagnieżdża się po upływie około tygodnia od zapłodnienia. Po zagnieżdżeniu się zygoty w macicy następuje tworzenie się łożyska, które będzie służyło do odżywiania płodu i usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Przenikanie składników odżywczych i tlenu z organizmu matki umożliwia pępowina.

Ciąża człowieka trwa dziewięć miesięcy i jest podzielona na trzy semestry. Najszybszy rozwój zarodka następuje w pierwszym trymestrze ciąży. Pierwszy trymestr trwa do 13 tygodnia ciąży. Jest to okres, w którym najczęściej może dojść do poronienia. Drugi trymestr rozpoczyna się w czternastym tygodniu ciąży, ten trymestr kończy się w 27 tygodniu. Ostatni trymestr ciąży zaczyna się w 28 tygodniu, kończy w 40 tygodniu porodem. Nie każda ciąża kończy się porodem naturalnym, spora liczba ciąż kończy się cesarskim cięciem.

W okresie ciąży kobieta musi szczególnie o siebie dbać. Ta troska dotyczy między innymi właściwego sposobu odżywiania się. Każda ciężarna kobieta powinna jeść trzy posiłki główne i dwa posiłki mniejsze. Posiłki powinny być urozmaicone, gdyż tylko urozmaicona dieta będzie zawierała wszystkie niezbędne składniki do rozwoju dziecka. W menu dominującą pozycję powinny stanowić warzywa i owoce. Już w pierwszym trymestrze ciąży nie wolno pić alkoholu i palić papierosów. Dla dziecka szkodliwe jest nie tylko palenie papierosów przez przyszłą mamę, ale także przebywanie w zadymionych pomieszczeniach. W pierwszym trymestrze ciąży należy przyjmować suplementy zawierające kwas foliowy. Do przyprawiania potraw w pierwszym trymestrze ciąży nie należy używać ostrych przypraw. W drugim trymestrze ciężarne kobiety powinny zwiększyć w menu ilość wapnia. Źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Jego wchłanianie zwiększa obecność w organizmie matki witaminy D przyjmowanej w postaci suplementu. W drugim trymestrze ciąży należy zwiększyć w diecie także ilość produktów bogatych w żelazo. Źródłem żelaza mogą być żółtka jaj, mięso, kiełki pszenicy. W dalszym ciągu dieta powinna zawierać spore ilości warzyw i owoców, które dostarczają witaminy C. W trzecim trymestrze ciąży rozwijający się płód potrzebuje dużych ilości białka. Źródłem białka są ryby, jajka, twaróg, mięso, suche nasiona roślin strączkowych. Przez całą ciążę kobieta nie może pić alkoholu, palić papierosów, jeść potraw typu fast food.